Af Allan Bregendahl.

 

Morten Kjærsgaard har begået en bog, som han i onsdags smed i min postkasse. Og der skete det frygtelige, at jeg åbnede den for lige at skimme lidt, efter jeg havde hentet min dyne ned i stuen og fået hunden installeret i fodenden.


Frygteligt fordi det er sådan en rigtig “burgerbog”. Sådan én man bare slår vilkårligt op i og så bliver man suget ind i den i et par timer eller 3. Men også frygtelig fordi den slet ikke handler om RAAM, men udelukkende fortæller om Mortens røvsyge eventyr på egen hånd. (Pun intendet)


Men den er VIRKELIGT velskrevet og spændende og man får lov til at komme med ind i det ret så underlige hovede, der sidder på ham den ranglede ude fra Mønsted.


Nå. Jeg SKAL altså have lidt søvn, inden sneen skal straffes, men efter et par timer i selskab med “Eventyr(er) på to hjul” smider jeg lige 5/6 stjerner afsted mod Morten⭐⭐⭐⭐⭐ (den sidste stjerne kommer først, når han tager sig sammen og skriver en bog om løbet over alle løb - RAAM) og glæder mig helt vildt, til at læse resten i løbet af weekenden.

Lars Redder Jakobsen


- Eventyr(er) på to hjul, glimt fra en ultrarytters dagbog-


Morten Kjærsgaard der gennem utallige år har testet næsten hele verdens lande- og grusveje som ultra cyklist, har her i december 2022 udgivet, hvad jeg håber er den første af flere bøger med levende, nærværende og ydmyge beskrivelser fra sine episke cykelture.


Om det er ørken- eller højlandscykling – så har Morten rullet over, gennem og imod det. Tror kun arktis er sluppet udenom – men hvem ved hvad Morten kan finde på?


Enhver cyklist, der bare har lidt eventyr i blodet, vil elske Mortens flydende sprog, med fortællerytme som lyden af carbonhjulene, åndeløsheden og udsigten på opkørslen af alverdens bjerge. Mortens ydmyge beskrivelser og nærheden i sproget, gør læseoplevelsen levende og virkelighedsnær – Bogen- Eventyr(er) på to hjul, glimt fra en ultrarytters dagbog er det tætteste jeg har oplevet ultra rytterens levede monotoni, vanvittige vedholdenhed og storslåede eventyr – altså – med mindre jeg har hørt Mortens fortællinger live.


Med julehilsen


Lars Redder Jakobsen


Motionscyklist 

Af Claus Robl.

 

Boganmeldelse😊


Eventyrer(er) på to hjul🚴‍♂️


Så sidder du her 3. søndag i advent og stadig mangler en god julegave, en mandelgave eller bare en god bog, så kommer der her et par bud.


Eventyrer(er) på to hjul, skrevet af min gode ultracykelven Morten Kjærsgaard.


Morten lærte jeg at kende første gang i 2016, hvor jeg selv forberedte mig til Race Across America (RAAM)

Morten stod foran sit 3 forsøg på at komme hele vejen. Jeg stod som en grønskolling og tænkte “F… det må sgu alligevel være enormt svært fordi Morten var en kapacitet, en mand som forberedte sig helt ned i detaljen og alligevel måtte Morten bruge 3 forsøg på at komme hele vejen.


Allerede der tænkte jeg, at Morten må være lavet af noget specielt, fordi med det kæmpe forarbejde og den økonomi der er omkring en RAAM deltagelse, så kræver det en helt speciel dedikation, mod, og vilje.


Dem som kender Morten, vil sidde og smile undervejs i måden han fortæller. Morten er speciel men på den fede måde.

Morten er en eventyrer.


Bogen er medrivende fordi man bliver fanget i Mortens gode fortælleevne. Man føler man er med på eventyrerne både når Morten tager de store intellektuelle briller på og filosoferer over verden, som han ser den, eller kommer slæbende med sin cykelkasse ind på et Hotel i Marokko.


Man ser billederne og det er stærkt skrevet.

Man sidder også tilbage med svaret på hvorfor det er så fedt, at krydse et uvejsomt terræn, steder hvor der ikke er en vej, hvor man skal bære sin cykel op over svære passager, for at træde ned i et vandløb med våde fødder til følge

Morten er en eventyrer og ser, føler og mærker eventyret og vejen igennem og på sin cykel.


Jeg har kørt med Morten i løbet Nordkap - Tarifa, så jeg har set hvor god han er til netop den del, at se eventyret, der hvor vi andre dødelige, ser og mærker udfordringerne langt før og hvor vi ikke synes det er fedt at crashe (ja det lærte Morten mig at det hedder, når man sidder på sin cykel og skal finde et egnet sovested) i et busskur, et udhæng bag en fabrik, en grøft.


Morten tager os igennem en række løb, eller eventyr om man vil blandt andet Atlas Mountain Race 1150 km terrænløb i Marokko.

Læs bogen hvis du vil lidt længere ind bag løbene, og ind bag hvad der driver Morten derud hvor mange af os var vendt om.

Det er jo altid et valg hvad der skal med i en bog. Personligt savner jeg Mortens erfaringer, omkring RAAM fordi det satte Mortens eventyr igang og det tog alligevel 3 forsøg.


Hvorfor orker man det?

Hvad gav det af afsæt?


Men jeg ved nu, at for Morten er det ikke målet i sig selv der er gevinsten, men vejen dertil.

I ultracyklingen er er traditionelt to grene. Med support (RAAM) og uden support.


Svaret på hvad forskellen reelt er, får man fordi det er to meget forskellige discipliner og kalder på noget specielt i hver af disciplinerne. Man sidder også tilbage med sit eget svar på hvorfor Morten vælger at beskrive de løb som er uden support.


Så alt i alt en medrivende og dejlig bog at læse.


“Jeg er en cykelmaskine

Roen indfinder sig

Tankerne drager på langfart

De kommer og går, kredser om dette eller hint, springer i tiden

Og hele tiden er jeg en cykelmaskine

der er kun mig, cyklen og det store spinnende univers, og alt er som det skal være”